Sepra 850 1 K Akrilik Boya 7043
Sepra SN 200 Sentetik Boya 4044

Toz boya; mikron boyutuna getirilen, solvent madde içermeyen, reçine gibi katı ham maddelerden meydana gelen bir boya türüdür.

Elektrostatik Toz Boya Nedir sorusu aklımıza geldiğinde solvent içermeyen bir yüzey kaplama metodudur diye basit bir açıklama yapabiliriz. Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir.Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur.

Kaplayıcı malzeme, son kat boya tabakasını oluşturan çok ince toz boya partikülleridir. Toz boya, boya kabininde özel boya tabancaları vasıtasıyla atılır. Tabancadan geçerken elektrostatik yüklenen toz boya partikülleri kabin içinde boyanacak malzemeye yapışır ve kaplama işlemi gerçekleşmiş olur. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışabilmesi için malzemenin de çok iyi bir şekilde topraklanması gerekir. Fazla atılan boya, kabinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde toplanır ve tekrar kullanıma sokulur. Boya geri kazanım sistemi elektrostatik toz boyama teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra pişirme fırınına girer. 200˚C olan fırın ısısı toz boyanın erimesini ve malzeme üzerine yapışmasını sağlar. Sonuçta çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş renk yelpazeli ve parlak bir yüzey kaplaması elde edilir. Solvent içermemesi, yüzey kalitesi, dayanıklılığı, boya geri kazanım sistemi, ekonomikliği ve çevre duyarlılığı elektrostatik toz boyamayı geleneksel boyama işlemlerine göre daha çekici bir alternatif yapmaktadır.

Toz Boyanın Uygulanması

Toz boya uygulaması üç ana adımdan oluşur.

  • Temizlik ve ön işlem
  • Toz boya uygulaması
  • Fırınlama

Temizlik ve ön işlem

Boyama işleminden mükemmel sonuç alabilmek için, boyanacak parçanın bir temizlik ve ön işlemden geçirilmesi gerekmektedir. Parça temizliğinde kullanılmakta olan çeşitli yöntemler vardır. Asidik temizleyiciler inorganik kirlilikler için iyi sonuç verirken, alkali temizleyiciler organik kirliliklere daha uygundur. Diğer organik kirlilikler için yağ alıcı kimyasallar kullanılır.

Bu temizlik işleminden sonra genelde fosfatlama işlemi gerekir. Ancak mimari uygulamalar için kullanılan alüminyum profiller için chromic asit çözeltisinden geçirilmesi daha iyi sonuçlar verir.

Boya Uygulaması

Toz boya uygulaması, elektrostatik tabanca vasıtasiyla gerçekleştirilir. Bu amaç için corona ve tribo olmak üzere iki tip tabanca mevcuttur. Corona tipi tabancada, toz tabancayı terk ederken tabanca ucunda bulunan yüksek voltajlı bir elektrod sayesinde elektrostatik olarak negatif yüklenir. Boyanacak parça topraklanmış olduğundan, elektrostatik olarak yüklenmiş olan boya kolayca parçaya yapışır. Ancak bazen çok girintili ve çıkıntılı parçalarda Faraday etkisi oluşup tozun çukur alanlara girişi sorunlu olabilir. Bu durumlarda tribo tipi tabancalar kullanılır. Bu tür tabancada boya yüksek voltaj uygulanmadan, sadece sürtünmeyle positif yükle yüklenmesi sağlanır.

Fırınlama

Toz boya uygulanan parça fırınlama konur. Bu aşamada parça, boyanın özelliklerinde verilen süre ve sıcaklığa maruz bırakılır. Boya bu sıcaklıkta önce eriyip düz bir zemin oluşturduktan sonra kürleşir. Bu sure sonunda parça fırından çıkartıldıktan sonra boyama işlemi tamamlanmış olur. Toz Boya ürünleri genelde 200 derecede 10 dakikada kürleşirler. Ancak burada zikredilen 10 dakikalık sure parça 200 dereceye geldikten sonra başlatılır.

ENDUSTİRİYEL BOYALAR

Endüstriyel boyalar iç ve dış tüm mekanlarda, metal tüm alanlarda, sıva, beton ve MDF yüzeye sahip alanlarda, çeşitli oto yedek parçaları, iş ve inşaat makineleri, ziraat makineleri, el aletleri, elektrik pano ve aksesuarlarında makine imalatlarında da tercih edilmektedir.

TOZ BOYALAR

Dekoratif bir yüzey yaratan, çevre dostu ve kullanıma hazır toz boya, günümüzde mimariden otomotiv sanayisine, MDF kaplamadan cam, seramik ve beyaz eşyaya kadar pek çok sektörde kullanılır. Toz boya uygulaması, elektrostatik tabanca vasıtasıyla gerçekleştirilir.

EPOKSİ KAPLAMA

Yapı dekorasyon alanlarında zemin kaplamaları büyük önem taşır. Çok çeşitli sayıda zemin kaplama örnekleri ve materyalleri mevcuttur. Son dönemlerde kullanımına oldukça sık rastlanan epoksi zemin kaplama yüksek dayanıklılık formu ile en çok tercih edilen kaplamalar arasında yer alır. Dayanıklıdır ve endüstri sanayisinde güvenle kullanılır.

ZEMİN KAPLAMA

Zemin kaplama boyaları her türlü asfalt, beton, şap, helikopter beton, yüzey sertleştiricili beton, parke taş, doğal taş, tuğla taş, vb.  zeminlerde rulo, fırça veya pistole ile kolaylıkla uygulanabilir. Yüksek esneklik, mükemmel yapışma, aşınma ve sürtünme direncine sahip olan bu ürün, UV ışınlarından ve meteorolojik koşullardan etkilenmez.